Jak uprawiać ogród warzywny?

Posiadanie ogrodu warzywnego to nie lada wygoda. Głównie na możliwość posiadania świeżych warzyw na wyciągnięcie ręki. Lecz warto wiedzieć jak zadbać o ogród warzywny, by można było się cieszyć udanymi zbiorami.
Wybór miejsca!
Planując ogród warzywny niezwykle ważny jest wybór odpowiedniego miejsca. Powinno być bardzo dobrze nasłonecznione, osłonięte od wiatru, najlepiej na stronie południowej, z dala od ulic i dużych drzew czy krzewów. Gleba pod uprawę warzyw powinna być wystarczająco żyzna, wzbogacona w materię organiczną za pomocą kompostu lub obornika. Musimy także pomyśleć o możliwości podlewania ogrodu warzywnego, szczególnie gdy ziemia jest lekka i szybko wysycha. Jednak w miejscach w których szybko zbiera się woda lub stoją kałuże, warto stworzyć podwyższone grządki warzywne.
Wybór i wysiew roślin!
Nie bez znaczenia ma również wybór roślin, jakie chcemy posadzić w naszym ogrodzie. Gdyż niektóre warzywa wymagają nieco więcej uwagi niż pozostałe. Bardzo łatwe w uprawie są: rzodkiewka, koperek, rukola, sałata, ogórki, dynia, zioła, fasola szparagowa, ponieważ nie wymagają tyle pielęgnacji co np. pomidory. Wysiewając nasiona możemy zrobić to bezpośrednio do gruntu lub przygotować rozsady. Z nasion wysiewamy takie warzywa jak: marchew, pietruszka, burak, rzodkiewka, szpinak i warzywa strączkowe. Z rozsady zaś uprawiamy: pomidory, seler korzeniowy czy warzywa kapustne. Należy pamiętać, że warzywa na rozsady należy przygotować dużo wcześniej w domu, np. pomidory należy posadzić w pojemnikach już w lutym, aby do wiosny miały szansę porządnie się rozwinąć. Potem przesadzamy sadzonki prosto do ziemi w ogródku. Istnieje także kilka rodzajów siewu. Nasiona można swobodnie rozrzucać na wyznaczonym obszarze, wsypywać rzędem w przeznaczone do tego rowki, albo wysiewać po kilka ziaren punktowo w odstępach, potem ewentualnie stosując przerywanie i zostawiając najsilniejsze okazy. Powinniśmy również zrobić ścieżki między grządkami, aby swobodnie móc przechodzić przez cały ogród.
Pielęgnacja warzyw!
Należy pamiętać, że po wsadzeniu i wysiewie roślin do gruntu należy właściwe o nie zadbać. Musimy systematycznie podlewać cały ogródek, a najlepiej wieczorem. Bardzo dużo wody potrzebują ogórki i pomidory, dlatego trzeba im jej dostarczać szczególnie w okresach, kiedy rzadko występują opady i gleba jest sucha. Nie możemy zapomnieć również o odchwaszczaniu naszego ogrodu. To bardzo ważna czynność, gdyż chwasty uniemożliwiają swobodny wzrost naszych warzyw. Dlatego powinniśmy raz na jakiś czas odchwaścić nasz ogród. Najlepiej jest zrobić to ręcznie lub przy pomocy specjalnych narzędzi. Musimy jednak bardzo uważać podczas pierwszego odchwaszczania, gdyż warzywa są jeszcze młode i trudno je odróżnić od chwastów. Dlatego czynność ta wymaga sporej precyzji i skupienia. Przy okazji można wykonać też zabieg spulchniania gleby, gdyż niektóre mają tendencję do tworzenia skorupy nieprzepuszczającej tlenu i uniemożliwiającej parowanie wody z podłoża. Spulchnianie wykonujemy delikatnie, żeby nie uszkodzić korzeni warzyw. Bardzo ważna jest też ochrona warzyw przed przymrozkami, szczególnie wczesną wiosną lub jesienią. Świetnie sprawdzi się agrowłóknina albo folia z otworami rozłożona na grządce. Niektóre warzywa wymagają też dodatkowego podparcia jak np. pomidory czy papryka. Mają one wiotkie pędy i by zapobiegać stykaniu się warzyw z glebą, stosuje się podpórki w postaci tyczek czy palików. Odpowiednia pielęgnacja jest bardzo ważna w utrzymaniu pięknego ogrodu, bo dzięki temu będziemy mogli cieszyć się zawsze świeżymi warzywami aż do jesieni.